Vanaf vandaag ga ik elke week op vrijdag een nieuw gezond en lekker recept plaatsen.
Ik begin gelijk met een van mijn lievelings recepten, namelijk Libanees (Manakish) platbrood met za’atar kruiden. Dit brood is populair in Libanon als ontbijt en lunch. Je gebruikt als topping Za’ atar kruiden met een goede olijfolie. Za’atar kruiden zijn een mix van gedroogde tijm, geroosterd sesamzaad en sumak.
Heerlijk voor bij een Tabouleh salade of extra lekker bij homemade Hummus.
Libanees platbrood
Print ThisIngrediënten
- 200 gram bloem
- 120 ml lauwwarm water
- 3 gram gist
- 4 gram zout
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel olijfolie
- za'atar kruiden (te koop bij de ah of Turkse winkel)
Bereiding
- Zeef de bloem in een schaal. Voeg hieraan het gist toe, en schep dit even om.
- Voeg zout en suiker toe.
- Giet langzaam het water erbij en de olijfolie.
- Nu even een lastig klusje. Kneed dit minimaal 10 a 15 minuten.
- Vorm van het deeg een mooie bol en leg dit in een schaal dek de schaal af met een natte theedoek. Laat het deeg nu minimaal 2 uur rijzen.
- Maak nu kleine bolletjes van het deeg. Rol dit uit met de deegroller en vorm hier een platbrood van.
- Druk met je vingertoppen het platbrood op verschillende plekken in. (hier blijft tijdens het bakken de olijfolie/kruiden goed in liggen)
- Verhit een pan met een beetje kokosvet of olie.
- Leg voorzichtig het platbrood in de pan en strooi de za’atar kruiden op het brood en druppel wat olijfolie over het brood.
- Zet het vuur laag, en laat het brood in 10 minuten gaar worden. Het liefst gelijk eten!